June 26, 2014

Ramadhan Datang Lagi!!!!!

Assalamualaikum and Ahlan Wasahlan to my blog!!!

Kaifahaluka/ki???
Waaa..speaking arab tetiba..fefeeling nak sambut ramadhan la ni..In sya Allah Ahad ni puasa la kite semua..harap2 tahun ni boleh la pusa penuh..sejak kawen ni dh 2 thn dpt puasa penuh..Alhamdulillah...
Semoga ramadhan kali ini kite diberi kesihatan yang baik dan kelapangan untuk melakukan ibadah..

So, selamat menjalani rukun islam yg ke 3 kepada muslimin dan muslimat!!!



June 14, 2014

Terbang Tunduk

Hi and Salam!!!


Pelik jer tajuk lagu ni..first time dgr kt WHI..life performance by fynn jamal..suara dia sangat2 mendamaikan..Lagu ni liriknya sangat bermakna dan mesejnya sangat berkesan dan terkesan di hati sanubari..tetiba feeling jadi org2 puisi la plk..hehe..

Dengarlah TERBANG TUNDUK by FYNN JAMAL




June 13, 2014

Ada Apa Dengan Kaki Tangan dan Mulut????

Assalamualaikum uoolss!!!

Cuti sekolah dah nak habis!!!!Kalau jadi budak sekolah confirm rasa x syok..xleh nak bangun lambat dah..Xleh tgk cite kartun pagi2..ni la yg sy pernah rasa masa jadi budak sekolah..First day sekolah bukak memang x seronok laa..Tapi bila dah dapat jumpa kawan2 satu geng baru rasa bahagia datang kembali...

A few days ago my little prince terkena virus kaki tangan dan mulut..nasib baik tak teruk sangat..satu hari satu malam jgk la dia merana xboleh tidur..xboleh nak makan...Bila anak tak tido, ibubapak dia pun sama2 xleh tido..poning kepalo den bila x cukup tdo.
Malam dia x boleh tido tu, tak perasan lagi ada ulser kat lidah..rasa pelik jer, nape dia x nak menyusu..nak tidurkan dia kena dukung..bapaknya la mangsa dukung..beliau berat..memang xlarat la mamanya nak dukung lama-lama. Dia start meragam pukul 1.30 pagi sampai la matahari terbit...menangis jer..sebab x larat nak dukung, bawak la pusing2 naik kete round2 kampung..tido pun dalam kete jer..duk dalam kete ok la plk..xde meragam..dalam hati bajet anak ni saje je ni..nak tunjuk perangai baru..nak org bawak dia jalan2 jer..tak nak duk dalam rumah...

Dia tidur jap je, bangun2 sambung balik menangis..masa dia tgh bukak mulut meraung2 tu la baru perasan ada ulser kat lidah..Kami bawak pi klinik and doctor check ada simptom kaki tangan dan mulut. Kat tapak kaki ada blisters,  ada ulser kat lidah..nasib baik anak tak demam jer..Mengikut kata doktor, virus ni tak bahaya, memang x de vaksin untuk prevent penyakit ni and very common among kids below 4 years old.  Dalam tempoh 4-5 hari akan hilanglah blisters and ulser tu..Penyakit ni berjangkit tau, so kalau anak stay kat nursery chances utk terkena virus ni agak tinggi. Nothing to worries bak kata doktor, paling teruk pun pesakit akan dihidrate sebab xmakan minum..So nak kena bagi anak minum air banyak2 la utk avoid dari dehidrasi. Tapi kalau dah nampak makin teruk tu, kena bawak p hospital cepat2.

Hari kedua my son dah ok la..dah boleh menyusu and makan..Hari ketiga baru la ulser kat mulut tu hilang. Memang menguji kesabaran la bila anak sakit..xboleh nak makan or minum. Kita pun akan sama2 penat bila anak xboleh nak tidur. Itulah asam garam menjadi ibubapa. Sekarang baru tau bukan senang nak membesarkan anak ni. Macam2 karenah dan ragam kena hadapi. Ni baru anak sorang dah rasa susah...

Apa-apa pun, sama2 la kita berdoa supaya anak-anak kita menjadi anak yang soleh dan solehah. InsyaALLAH!!!

     




 
Images by Freepik