May 24, 2014

Dancing With Fire

Hai..hai..hai...Assalamualaikum....

Sape yang pernah tgk fire show kat Perhentian? Perasan tak org yg performed tu foreigner..bukan org kita..i wonder jgk laa diaorang ni cari makan kat cni dgn main api tu ke???ke tourist yang lama bebenor stay kat sana sampai tak nak balik rmh sendiri..boring-boring diaorang buat show malam2...

Memang kat sana lebih ramai foreigner dari org kita..Sampai ada yang berkahwin dengan org pulau sebab seronoknya stay kat pulau...boleh berjemur, scuba diving, swimming, snorkeling...And kalau mat saleh and minah saleha ni berjemur, diaorang ni bukannya berangan kosong je, confirm ada je buku yang menemani mereka..Yang ni boleh puji la..memang membaca dah jadi budaya dan gaya hidup mereka. My late father in law  pun suka membaca, dalam almari rumah ni mmg penuh dengan koleksi bukunya..Respect betul la dengan mereka yang hobinya membaca ni.

Antara koleksi buku-buku FIL
Forest gump in Danish version

Back to the topic..the fire show, ingat senang ke nak golek2, pusing2 api tu..api yang panas membara..silap langkah terbakor la rambut tu..semasa diaorang buat show tu, akan ada la org yg akan collect money, kalau nak bagi pun boleh,, xnak bagi pun xpe..Macam org baskin la kan, if rasa nak bagi duit, up to u la..yg penting kita enjoy the show!

Mostly org yg tgk show ni layan shisha..xpun minum-minum jer bagi yang tak bershisha..Kalau nak tgk dgn dekat org main api tu kena jadi pelanggan kat kedai tu la.. First nite kami kat sana, beside the fire show, ada jugak fireworks but the second nite xde pulak.

Last but not least..Enjoy this video!!


video


May 22, 2014

Makan Angin: Pulau Perhentian Episod 3


Rise and shine Perhentian!!! 


Malas nak berceloteh panjang-panjang, jom kita sambung alkisah percutian pulau perhentian. Hari kedua kami di perhentian kami snorkeling!!! Pakej snorkeling ni Rm50 seorang untuk 5 checkpoint. Boat dtg ambik kt Long Beach pukul 10.30 pg. Sebelum bertolak tu kami siap2 breakfast and tapau mknan utntuk si kecil ni..

 makan x mau..cbuk nak main pasir jer



Untuk snorkeling ni group kami seramai 13 orang jer..First check point is Romantic Beach...Kat cni coral biasa2 jer..






Then, next stop is light house..tgh2 laut uoolllsss..bagi yang terer swimming and nk try jd pandalela blh la
 mencuba nasib...






Dah puas buat aksi terjun-menerjun, next checkpoint is sekodeng penyu. Air kat Turtle Beach ni tersangat lah biru...Kami nampak penyu masa dlm boat..bila ramai-ramai turun, penyu pun pegi menyorok..tak dapat dikesan oleh radar dah!



Puas jgk la Mr Boatman menyelam carikan penyu untuk kitaorang, tapi penyu kat cni pemalu..xmau kuar dah...Dah puas main kat Turtle Beach, destinasi seterusnya ialah Shark point..Air kat cni color hijau..memang berbeza la dengan air kt Turtle & romantic beach tu..

Shark Point
Si baby shark..Mr & Mrs shark xsempat nak snap picca...

Makanan Family Shark



Setel tgk2 shark..kita p mandi ayak tawar plk...Memang nikmat la bila dpt mandi air sejuk beku ni.. Kat Lata Air Berani ni ada mata air..Air mata ni org ckp blh bt ubat..ubat apa x tau la..Kepercayaan sesetgh org.







Sebelum balik Long Beach, kami singgah makan kat Kampung Nelayan...Perut memang lapar la..penat main air..(sy xmain sgt pun..penat duk dlm boat jer..hehe)

Sampai bilik jer terus rebah..penat, panas semua laa. Sebelah malam pulak, kat Long Beach ni memang happening..ada fire show..mat saleh and minah saleha yang performed.



Our dinner








Mat saleh and minah saleha main-main api


Esoknya, kami ambik boat tgh hari untuk balik ke jeti...Boat untuk balik jeti ada 3 kali je sehari iatu 8 am, 12 pm and 4pm..Kalau rasa x puas lagi pusing-pusing, boleh la ambik boat seblh ptg...Berakhirlah percutian kami kali ni..next vacation tak tau lagi nak pegi mn....




Sayonara Perhentian!!!

May 16, 2014

Makan Angin: Pulau Perhentian Episod 2

HELLO THERE!!!!

Ok...mari kita sambung cerita EPISOD 1  pasal Pulau Perhentian...Dah setel hal bilik..terus masuk bilik..rehat-rehat jap, solat and refresh diri...Untuk bilik ni, jgn berangan la ada peti ais, kettle, or TV plasma bagai...sorry ye buk ngak ada...mostly resort kat Long Beach ni for backpackers, so no fancy room la..Kalau nak bilik yang comfortable, mahal la ckit..Kat Perhentian Kecil ni xleh demand la nak bilik 5 star punya...So bagi yang nk lebih keselesaan boleh la pegi Perhentian Besar...Lagipun elektrik kat cni sebelah siang xde, after 7pm baru ada (just a few resorts and kedai jer ada letrik 24 jam). Line telefon plk mcm chipsmore (i am MAXIS user kalau CELCOM xsure mcm mn)...And bagi sesiapa yang tak boleh hidup tanpa internet, no worries coz kat cni ada CC tp caj per hour is 15 hinggit..bapak mahaiii...Ada jer kedai yang ada wifi tapi sebelah malam je boleh guna..siang kedai tu xde letrik...Nak ngomen ckit psl resort yang kami stay ni..Apa yang x best pasal D'Rock Garden ni kena naik turun tangga..bagi yang bujang OK la..ni kami yang ada anak ni memang leceh la..Penat dukung anak tau...

ini budak mmg hobinya suka org dukung
Dah puas rehat hilangkan lenguh, it's mandi laut time!!!Panas-panas pun my husband so excited nak berenang-renang mcm ikan...Even si kecil ni pun tak hirau dah panas ke tidak, asal boleh main air jer..Tapi sebelum main air, kite top up dulu perut...Makanan kat cni memang mahal la..nasi goreng pun plg murah RM10..air mineral botol besar plk RM 4..So, sebelum naik bot tu, sila lah bawak bekal banyak2..bawak duit banyak-banyak sebab kat cni xde ATM machine.



kami sedondon gitu
syoknya main ayak laut




Bagi yang x ambik pakej, no worries, kat cni macam-macam activity ada, just prepare the money je.


Dah puas hati mandi manda, kami plan nak pegi hiking kat kincir angin..Nak pegi ke sana kena ambik taxi...kelasss kan ada taxi gituw kt cni..tp taxi boat laa..tambang nk pegi sana RM10 sehala.



Taxi driver tu bgtau kat cni view cantik..sayangnya kincir angin tu x berpusing..kabel kena curi...Seribu kali sayang bila kitaorang sampai kt ctu, kena panjat tangga kayu (refer pic atas)...Quite risky la nak panjat dengan anak ni..Malang tak berbau..So baik beringat sebelum kena..Structure asal dah runtuh and maybe xde bajet nak repair kot sebab taxi driver tu bgtau dah lama dh terbiar macam tu jer. Terbatas jugak la activity bila bawak anak kecil bercuti tempat macamni...

Penat kot nak hiking sampai atas tu





Wajah sayu pabila terpaksa patah balik
Nanti awak dah besar la kita dtg cni blk..boleh hiking sama2


Kami tak balik Long Beach pun, tapi singgah kat Kampung Nelayan. Kat cni ada sekolah, masjid, balai polis pejabat pos and beberapa lagi kemudahan yang lain. Orang bgtau kat cni mknan murah. Alang-alang dah ada kat cni, tapau la dinner untuk mlm ni.


                                                 


Bagi sy, xde apa yang menarik pun kat cni..biasa-biasa je...Balik Long Beach sambung terjun laut plk...Sunset xsempat tgk pun si anak meragam nak tido...Malam tu mmg stay kt bilik jer, anak pun syok tdo smpai pagi besoknya...Penat main air la tu.


Kete pasir



Bersambung di lain episod plk la ye...and next entry will story psl snorkeling.. Till we meet again..Daaa
Thank you for reading (n_n)
 
Images by Freepik