May 10, 2014

Being A Fulltime Housewife

Assalamualaikum!!!!

Oh nikmatnya bila boleh stay je kat rumah...Lepak2 tgk tv, pegi bercuti tanpa perlu isi borang cuti, main dgn anak tanpa ada had masa..Itulah nikmat menjadi mama and surirumah sepenuh masa. Almost 2 years jugak lah saya officially jd full time surirumah. Seronok bila kita x terikat dengan komitmen lain selain jaga anak & suami.

Tapi kadang-kadang akan rasa jugak stress...stress dengan ragam anak..stress dengan keje rumah..stress dengan diri sendiri and org lain...tapi itulah asam garam menjadi seorang insan! Support from your family is very important to make sure you are still on the track..Bila dah tersasar macam-macam la boleh jadi..kes dera anak laa, dera suami laa (kot2 ada la kan..hehe)..depression laa..

Ok, di sini saya akan listkan pros and cons being a full time housewife. Tapi based on my experience yg x seberapa ni, lagi banyak kebaikan bila kita boleh jaga and urus sendiri rumah tangga.


Yang OK bila u are a fulltime housewife:

  • Your time is so flexible.
  • Anak tak perlu anta kt BS or nursery
  • Makan minum anak dan suami kita sendiri yang masak (xpyh nk makan kt kedai)
  • Boleh up kan lagi skill memasak
  • Tak perlu tempuh traffic jam utk pegi balik keje
  • Everyday is holiday (xperlu susah pyh isi leaving form in case anak sakit ke,nk cuti raya ke, nk p vacation ke)
  • Kalau mls nk bt keje xde bos pun nk marah..hehe
  • Nk berjaga sampai ke subuh pun xpe (kalau ada baby mmg bersengkang mata la kalo anak xmau tido)
  • Boleh buat online bisnes tanpa curi tulang

Yang tak OK plk:

  • Dah xde duit gaji yg boleh shopping sana sini (your bank now is your husband..kalo dpt husband yg berkira sabar je laa)
  • Jaminan. Kita xtau masa depan kita cerah ke mendung ke hujan ke, kalu x keje mmg agak membimbangkan. (so ms senang kena la beringat, menabung la untuk ms depan)

Bagi saya yang adik beradik  pun x ramai, xde tanggungan memang agak senang la nk buat keputusan utk resign and stay kat rumah je. Husband pun mampu bagi makan minum pakai, so why not kan jd isteri and ibu mithali..hehehe..Hidup x mewah pun xpe, syukur la apa yang mampu disediakan oleh suami. Kita ukur baju di badan sendiri, xperlu la kan nk ikut gaya hidup org lain.

So, that's all i want to share for today..Till we meet again..Thank you for reading!!!

i am super mom!!!





No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik