May 22, 2014

Makan Angin: Pulau Perhentian Episod 3


Rise and shine Perhentian!!! 


Malas nak berceloteh panjang-panjang, jom kita sambung alkisah percutian pulau perhentian. Hari kedua kami di perhentian kami snorkeling!!! Pakej snorkeling ni Rm50 seorang untuk 5 checkpoint. Boat dtg ambik kt Long Beach pukul 10.30 pg. Sebelum bertolak tu kami siap2 breakfast and tapau mknan utntuk si kecil ni..

 makan x mau..cbuk nak main pasir jer



Untuk snorkeling ni group kami seramai 13 orang jer..First check point is Romantic Beach...Kat cni coral biasa2 jer..






Then, next stop is light house..tgh2 laut uoolllsss..bagi yang terer swimming and nk try jd pandalela blh la
 mencuba nasib...






Dah puas buat aksi terjun-menerjun, next checkpoint is sekodeng penyu. Air kat Turtle Beach ni tersangat lah biru...Kami nampak penyu masa dlm boat..bila ramai-ramai turun, penyu pun pegi menyorok..tak dapat dikesan oleh radar dah!



Puas jgk la Mr Boatman menyelam carikan penyu untuk kitaorang, tapi penyu kat cni pemalu..xmau kuar dah...Dah puas main kat Turtle Beach, destinasi seterusnya ialah Shark point..Air kat cni color hijau..memang berbeza la dengan air kt Turtle & romantic beach tu..

Shark Point
Si baby shark..Mr & Mrs shark xsempat nak snap picca...

Makanan Family Shark



Setel tgk2 shark..kita p mandi ayak tawar plk...Memang nikmat la bila dpt mandi air sejuk beku ni.. Kat Lata Air Berani ni ada mata air..Air mata ni org ckp blh bt ubat..ubat apa x tau la..Kepercayaan sesetgh org.







Sebelum balik Long Beach, kami singgah makan kat Kampung Nelayan...Perut memang lapar la..penat main air..(sy xmain sgt pun..penat duk dlm boat jer..hehe)

Sampai bilik jer terus rebah..penat, panas semua laa. Sebelah malam pulak, kat Long Beach ni memang happening..ada fire show..mat saleh and minah saleha yang performed.



Our dinner








Mat saleh and minah saleha main-main api


Esoknya, kami ambik boat tgh hari untuk balik ke jeti...Boat untuk balik jeti ada 3 kali je sehari iatu 8 am, 12 pm and 4pm..Kalau rasa x puas lagi pusing-pusing, boleh la ambik boat seblh ptg...Berakhirlah percutian kami kali ni..next vacation tak tau lagi nak pegi mn....




Sayonara Perhentian!!!

No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik