August 25, 2014

Ilham Eusoff vs Peanut

Assalamualaikum

Lama bebeno x update blog...Mood nak menulis dah ke laut..ni baru balik ke daratan..hehe..
This time nak cite pasal my little caliph...Pasal dia dan peanut butter...One fine day tetiba rasa nak mkn roti dgn peanut butter..roti dah ada,  peanut butter jer xde..so petang tu keluar and singgah la kedai ..

Sampai jer rumah terus terkam la roti dgn peanut butter tu, si kecil ni pun sibuk sekaki nak mkn jgk..maka makan la kami dua beranak..tapi Eusoff makan sikit jer..pas makan dia tidur sampai lah keesokan harinya.

Pagi tu, untuk breakfast bagi la dia makan roti+peanut butter sebab semalam dia mkn sikit jer..habis la jgk sekeping roti dia makan.. Settle makan kemas apa yg patut kat dapur, tetiba Eusoff masuk dapur sambil garu-garu kaki..Ingatkan kena gigit nyamuk sebab malam tadi pun dia asyik menggaru jer. Tengok2 habis satu badan naik ruam merah. Si kecil ni plk asyik nak menggaru jer..Miang la kot..cepat2 mandikan dia..bagi dia main air lama2 ckit..Lepas mandi ruam mcm dah berkurangan..Dia pun dah x menggaru and siap boleh tidur dengan nyenyak tengah hari tu...Saya pun boleh masak tgh hari tu dgn aman..

Dah siap masak, masuk bilik tgk2 badan Eusoff dah merah balik..muka pun naik ruam jgk..makin bayak dari pagi td..Dia pun dah terjaga sebab x selesa, gatal badan...Ubat sapu masa dia naik campak hari tu xtau letak kt mn dah, so terpksa la fikir inisiatif lain nk hilangkan miang tu..nasib baik ada bedak sejuk..taruk je la bedak sejuk tu kat badan dia..bila bedak sejuk tu kering, menangis la plk si kecil ni tgk badan dia putih semacam jer..tangan plk xberhenti nak menggaru jer..Nak x nak kena bawak p klinik jgk la ni..

Bila jumpa doctor, doc tanya ada demam tak sebelum ni..Kalau anak ad demam panas, akan naik ruam jgk bila demam dah kebah..Eusoff xde demam pun..ada mkn apa2 x sebelum naik ruam ni..last food yang dia makan roti dengan peanut butter jer la..and this is first time dia makan peanut. So doc bgtau, maybe puncanya peanut. Kadang-kadang  sukar untuk pastikan anak kita ni alergi dengan sesuatu makanan..nak try and error nnt kesian plk kat anak.. So bila first time nk bagi anak mkn sesuatu mknan tu kena ingat la.


Nasib baik  alergi Eusoff dengan peanut ni xteruk sampai mengganggu sistem pernafasan..just alergi kulit jer..but doc bgtau org yang alergi dengan peanut ni akan seumur hidup xboleh makan peanut..Sabar la anakku yer..xboleh mkn peanut pun xpe la..asalkan boleh makan nasi syukur alhamdulillah!!!

Ilham Eusoff vs Peanut



August 5, 2014

EID MUBARAK 2014

Assalamualaikum dan salam Syawal!!!

Selamat Hari Raya Aidil Fitri & Maaf Zahir dan Batin

Berakhir sudah Ramadhan..semoga dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yang baik utk bertemu lagi Ramadhan di tahun hadapan..Amin...

Tahun ni kami masih beraya bertiga..Feel still sama jer..and raya tahun ni pun anak kena selesema jgk..memang bad mood la sepjg raya pertama tu..nak berdukung jer beliau...


si comot di pagi raya

Salam syawal dari saya ilham eusoff

 
Images by Freepik