January 24, 2014

Bukit Merah Laketown Resort

 Hi..
Tahun 2014 kami sambut kt KL...tp tgk bunga api dlm kete jer..anakku tido dgn nyenyaknya...
Sebelum balik kelate..kami plan nk p bukit Merah Laketown Resort...google la ckit2 psl bukit merah ni...so far yg baca macam ok jer tempat tu..Kami pun berangkat pergi ke destinasi yang dituju dgn excitednya...





Walla..sampai sudah kami ke tempat yg dituju

si kecik tu excited betul
muka bapak yg x berapa puas hati..hehe

TAPI indah khabar dari rupa..masa kami pegi tu byk kolam yg tgh renovate..so xbyk tempat yg boleh kami berenang2...bayaran masuk utk dewasa RM30(water themepark).... Kami smpai agk ptg, so kami beli tiket utk water themepark jer..Layan je la si kecik main air..Bagi dia dh heaven dh dpt main air...
Jika nk dibandingkan dengan Sunway Lagoon, better p sana la...tp org ckp gambang pn ok..tp kami x pernah p lg...memang agak frust la dgn Bukit Merah Laketown Resort..Moral of the story, we will never ever went there again!!!!

January 23, 2014

Carta Diaper Pilihan Mama Ilham Eusoff

Ibu-ibu sekalian confirm pening nk pilih diaper yg mana paling sesuai dan terbaik untuk anak-anak..
Saya sendiri pn, seblm baby kuar dh survey diaper mana yg paling ok..ada org ckp brand A la ok..brand B x ok...so nak x nak kita kena try and error la utk decide which one is the best for our baby.

Ok..sebagai rujukan para ibu di luar sana..saya akan list kan which one is the best (based on my own experience)

My first choice will be.....MAMY POKO
For me mamy poko is the best diaper..quite expensive actually..tp berbaloi kalau pakai waktu malam..kadar serapan yg tinggi..kering je bontot si kecil..tidak bocor..my son pakai xde naik ruam pn..ok jer..Saiznya pn agak besar sedikit berbanding dgn brand lain. Memang sesuai la dgn si boolat mama..


Nombor dua jatuh kepada lampin pakai buang jenama PETPET


Diaper PetPet pn OK..harga pun mampu milik.and ekonomi jgk la..Kuantiti diaper dalam satu packet pn  lbh byk jika dibandingkan dgn mami poko or huggies..Anak pakai pn xde naik ruam..xde bocor..so far so good. Kalau bajet dh lari...pakai Petpet jer..



3rd place goes to HUGGIES


Kenapa Huggies berada di ranking ke 3???Ok ape huggies???  Based on my experience  Huggies ni mudah bocor and x serap bau hancing air kencing..x mcm diaper yg lain yg x berbau pn even ank kencing byk (jgn p cium bontot ank yer..sah2 mmg ada baunya..hehe)..yang oknya sama jgk mcm diaper yg lain..xde masalah ruam atau gatal2 kat bontot si kecil mama.


Ok..next brand will be DRYPERS

Brand ni x brapa OK dgn si kecilku..kalau pakai ada naik ruam...


Last but not least is DIAPEX


Diaper ni x ok jgk dgn my son..Bontot merah then pelekatnya pn xtahan sgt..kalau terlasak ckit..maka terputus la pelekatnya...


Sebenarnya xkisah la brand apa pn..janji x bagi masalah gatal2, alergi etc kepada si kecil...Pastu tgk jgk bajet..Kalau duit terlebih blh la pakai yg mahal ckit..For me, sbb sy fully BF, so xde la bajet utk susu...blh la sekali-sekala pakai yg mahal..hehe..tp ni baru anak sorang..kalau dh berderet..confirm akan jd KEDEKUT... :p

Till we meet again...Daaa..Assalamualaikum (n_n)




January 19, 2014

Mossy Forest Cameron Highland

                                                         Welcome to Mossy Forest!!!!
Ini kali ke-3 kami p naik gunung brinchang and meredah Mossy Forest (naik tangga jerr)

Tidak ramai kot org kita yg  tau tmpt ni..kalo p cameron  asyik2 ladang teh je kan..Sebenarnya kami blh jumpa mossy forest ni sbb SESAT..hehe...
tinggi jgk la..dlm 2000m dari ars laut
senang jer nk p cni..same route nk p Sungei Palas tea plantation..just belok kiri..ada signboard gunung brinchang...Kami naik kete jer..xsanggup la nk hiking..ada jer mat n minah saleh hiking...Tabah betul diaorg ni.. Bagi  yg suka tgk view, nk rasa angin segar, udara yg nyaman + sejuk.. tempat ni sesuai la dgn jiwa raga korang..
pokok2 sume berlumut sbb udara kt cni super duper sejuk 
hutan berlumut

si kecil ni pn suka dgn tmpt sejuk..like father  like son..
Dari cni..kita boleh nampak view from Perak and Pahang..On your right side is Perak and left side is Pahang...Tapi nampak pokok dgn hutan je la..Kalo kabus tebal xnmpk apa2 pn..
I'm in the middle of pahang and perak

can you see the fog?? ni dh tgh hari ..kalo pagi2 lagi tebal la kabus..

Kalau plan nk bercuti ke Cameron highland..singgah2 la Mossy forest (n_n)



January 12, 2014

Jaundice a.k.a demam kuning

ini budak kecik kena prolonged jaundice..agak lama jgk la..more than 40 days...


Prolonged jaundice...apa benda la tu kan..agk jakun la dgn istilah ni for me as the 1st time being mama..Jaundice di kalangan baby mmg tidak boleh dielakkan la..my baby hari ke-3 dia dh kuning dh..berjemur la beliau di bwh sinaran lampu...2 hari 1 malam jgk la kena berjemur..
after that kami dh blh discaj...bila blk rmh, nampak mcm nk jd kuning blk je..esknya bwk p klinik plk..cik misi cek darah and bacaan bilirubin agak tinggi..dia suggest srh p HUSM kalo esk anak nmpk kuning lg..
and keesokannya still nampk kuning,terpaksa la bwk p hospital plk..pastu kena warded for 1 nite..

bila dh blh blk rmh..mcm2 petua la nk bg kuning hilang..mndi air akr kayu la..bagi mnum air anggur la..jemur bwh sinaran matahari la..tp semuanya x menjadi..every 2 days kami kena bwk baby p klinik utk cek bacaan bilirubin. Naik turun je bacaannya..but still ada kuning lg..

agak disapointed jgk la..apa hal la dn anak ku ni..lama beno kuningnya..So kami decided bwk anak p jmpa pakar baby kt klinik TMC..doctor ambik darah lg utk check punca sebenar kuningnya..Based on his experience maybe my baby ni kena breast milk jaundice..x bahaya pn and doc bgtau i still can fully bf my baby because susu ibu merupakan penawar terbaik utk jaundice ni..Lega jgk la, igt dh x boleh bg susu kt baby dh..

So, kepada ibu2 yg senasib dgn saya..dont worry..but please refer your doctor for confirmation...

Adios.. xoxoxo


January 11, 2014

kiteww pon nk berbelog jgk laaaa

assalamualaikum....
azam tahun baru nk bt journal utk tatapan diri sendiri..so terjadi lah blog ini...

first of all..i present to you the apple of my eyes
ilham eusoff
permata hati me n husband..umo nk msk sethn 2 bln dh...

tu je la utk hari ni..daaa...
 
Images by Freepik