March 25, 2014

Pencil Skirt

Assalamualaikum w.b.t

Pencil skirt tgh 'in' skrg ni...tp kalo ikutkan, tahun lepas lagi dah hot pasal pencil skirt...
Dulu tengok2 je pencil skirt ni sebab tgh mabuk dgn pallazo,, x heran sgt la dgn pencil skirt...
Now, bila tgk org pakai macam cantik jer..macam comel jer..tergoda la jgk iman ni..maka terbeli la jgk kannn..


picture ihsan google



Bila dah beli, terpaksa la pakai kan...(terpaksa ke??) Bagi org mcm saya ni..yg suka jln cepat agak terseksa la nk bergerak bila pakai kain yg sempit ni.Feel macam gadis jepun pun ada bila terpaksa control cara bejalan..Terus jadi gadis ayu gitu..hehehe..

Pastu terdetik di hati,, nnt kalo pakai pencil skirt masa dalam pantang mesti best ni..Jalan pun kena slow2 masa pantang..memang sesuai sgt la pakai pencil skirt..Lagipun saya xpandai pkai kain batik..Asyik nk tercabut je..

So, bagi ibu-ibu yang tengah berpantang, why not kite melaram dengan pencil skirt,,,boleh la still vogue the vast gitu....Mood berpantang pun xde la suram muram je kan bila kita boleh berfesyen ikut trend...

Tu je la nak share for today..till we meet again..
Salam

P/S: AL-FATIHAH untuk saudara kita yang syahid di Mesir serta penumpang MH370

my worDleSs wEDnesdaY


i can say my name



video

March 8, 2014

Hyperemesis Gravidarum

Apa tu????? nak sebut pun berbelit lidah ni...



During my pregnancy i was suffered by this sickness. Senang cite la, hyperem ni morning sickness tahap extreme la. Nak makan minum pun xboleh...Asyik muntah jer..bila xboleh makan and minum, badan pun jd dehydrated..Solutionnya kena masukkan air berbotol-botol la..Makan ubat tahan muntah pun x berkesan.

Akibat tahap morning sickness yg teruk ini, saya ambik unpaid leave..Campur tolak MC lbh kurang 2 bulan lebih jgk x masuk opis. Awal2 disahkan pregnant, just muntah biasa jer..msuk 8 weeks i was admitted because hyperem...Kuar masuk wad, dapat MC..MC dah habis pn still xlarat nk bangun pegi opis..Bangun jer rasa pening and nk muntah...Memang suffer laa nk makan pun x boleh..Even minum air masak pun boleh kuar balik..Masuk 20 weeks baru OK cikit..Tapi still muntah if salah makan. 

Bila x boleh makan, mood kita pn down, rasa tertekan, nak nangis jer sbb perut lapar tapi x boleh makan. Baru la paham perasaan org yg xcukup makan ni macam mana and bila tgk org makan sdp jer, jeles betul!!!

When you face this kind of situation, you have to prepare and manage your emotion wisely and of cause support from your love one is the most important thing. Patient is the key to pass this test. If you not strong enough it will affect your baby.

What my husband told me if i refused to eat:
"Kalu saye anok, keno make la..make banyok..sayo toksey anok sayo kuruh"
      (nampak mcm take care psl anak lebih jer dari ibu yang mengandung ni)

Masa awal-awal pregnant mmg x rasa enjoy pn sbb rasa terseksa sangat..My life tottally upside down but when my baby started to kick me, i can feel his moving around inside of me, it was unexplained feeling and no word can describe it. Syukur Alhamdulillah diberi peluang pregnant and jadi ibu to our little caliph.

So, bakal-bakal ibu yang senasib dgn saya, banyak2 bersabar. Kalau muntah kuning ke hijau ke muntah berdarah ke and more than 10 times elok la pegi hospital. Dulu saya x percaya ada muntah color hijau, kuning, tapi bila dah terkena batang hidung sendiri baru tau betapa teruknya rasa muntah hijau kuning tu...

Sekian cerita saya.....
Assalamualaikum.



March 7, 2014

Ke Langkawi Kitewwwww

Pulau Lagenda aka Langkawi is our next destination for holiday after Cameron Highland.Kami bertolak petang dan singgah bermalam di rumah Mak Su (my aunt) kt Kangar. Besok pagi br plan nk masuk Langkawi. Punya lah pepagi lagi bangun excitednya nk naik feri, tup tup smpai jeti tiket yg sebelah pg dh sold out. Paling awal tiket pukul 12.30 tgh hr.

Sementara nk tggu turn naik feri, Mak su ajak la jalan2 dulu. Kami pi Taman Ular. Feeling mcm bdk sekolah rendah la plk jln2 tmpt mcm ni..hehe










Dah habis pusing taman ular terus p jeti.Kami naik feri kat jeti Kuala Perlis dan dalam sejam jgk la nk sampai Langkawi..Sampai je jeti Langkawi, uruskan hal kete sewa then isi perut pastu check in hotel. We stayed at Federal Villa Beach Resort and the room quite big and comfy for 3 of us.


DAY 1
Aktiviti hari pertama kt Langkawi kami p naik cable car. Ticket rm30 kot (lupa la plk hrga tiket)...View sgt cantik. Enjoice the picca....





Untuk hari pertama, kami just naik cable car jer...Tak sempat nk melawat tempat lain dah..Rehat-rehat kat hotel je la..simpan tenaga untuk aktiviti esok. 


DAY 2
It's island hopping time!!!! 
Pakej untuk Island Hopping ni termasuk la p Pantai Beras Basah, bagi makan burung helang and Tasik Dayang Bunting. Harga per head pn i dh lupa la uolsss!!!Kalau pegi satu family reramai, blh la sewa satu bot..Lagi senang kan...


waiting for the van


budak kecik ni baik je naik bot..xmeragam..xtakut..good boy!!!


First stop Pulau Pantai Beras Basah


Air jernih jer...



Aktiviti yg ada kt cni jet ski and banana bot jer kot...Snorkeling mcm xde jer sbb xnampak pn org bersnorkeling. Kalau nk snorkeling kena p Pulau Payar, yg tu pakej lain la plk. Dalam sejam lbh jgk la spent time kt Beras Basah Island tu. Lepas tu abg bot bwk kitaorg tgk burung helang...Bagi makan la konon,,,tapi helang kt ctu dh terlebih kenyang..bagi makanan pun x nk datang dekat..Tengok dari jauh pn boleee...


Last destination for Island Hopping is Tasik Dayang Bunting.


can u spot the head????her belly???
Bagi yang ada anak kecik mcm saya ni, sangat sangat mencabar nk kena naik turun tangga sebelum boleh terjun Tasik Dayang Bunting tu..Umur anak masa pegi Langkawi 10 bulan and he still can't walk. Berat badan plk lbh 10kg..Memang lenguh habis la satu badan. Beliau syok je la org dukung...

Kat tasik tu ada paddle boat, sewa plk rm20 utk yg solar..yg biasa x tau harga..hehe..Bagi yg xtau berenang mcm sy ni, naik paddle boat pn ok la...tak pun tgk org berenang pn boleee...



We enjoy our island hopping although it is quite challenging when you have baby with you. Lucky for us Eusoff is a good boy and he just followed the flow and enjoyed the boat ride....
After Island Hopping we check-in at Twin Peaks Island Resort,which is situated at Kuah. Rate per night is RM100++ . We chose this hotel because of the swimming pool. 


ini budak manyak suka main air


Sebelah malam plk, kami p top up perut kt Wan Thai Restoren. Memang ramai la org p mkn kt sana but for me the food is just OK. Malam tu kononnya nak jalan2 tepi pantai tapi apakan daya, hero kecik plk syok tdo. Penat main air kot petang tadi...


DAY 3

After having our breakfast, we check-out and plan for today will be Underwater World and shopping time!!!
Tiket masuk Underwater World saya dah lupa laa (maybe around RM30)



Dah habis pusing2 Underwater World, kami shopping kat Haji Ismail Group (HIG)..Shopping Chocolate mmg wajib kalu pegi Langkawi and of coz rokok....



Shopping xbanyak pun, sbb susah nak bwk barang, dgn beg lagi, stroller lagi..nk dukung anak lagi..

Dah setel sume brg yg nak beli,setel hal kete sewa, masa untuk kami pulang...Bye bye Langkawi...Till we neet again (kalu p lagi la kan sbb big bos bgtau xnak p dah Langkawi)








 Sayonara!!!!

March 2, 2014

Pabila Anak Tak Nak Buang Air Besar

Assalamualaikum

Bertemu kita kembali sejak sekian lama menyepi..huhu..Actually mati idea nk coret apa...
So this time nk share pasal anak...Sekarang ni my son almost 16 months old and masa dia umo 5 months dia xnak po po la plk .Selang seminggu baru nk berak... Paling lama la almost 14 days jgk la baru dia po po..


Risau jgk la kan..nape la budak ni xnak berak.. Sembelit ke? ada masalah usus ke? Macam2 la bermain di fikiran ini...Tapi mengikut pengalaman my friends, it's OK because my baby is fully BF.It is normal if baby x po po lebih dari seminggu...

Untuk lebih kepastian, kami p bawak jumpa doctor jgk..Anak pertama kan, pengalaman pn xde plus setiap baby berbeza. First, kami p klinik kesihatan, doctor kat ctu suggest srh p xray, kalu still x po po dlm masa seminggu. dia takut ada masalah usus. Tapi my husband x nak xray sbb anak kecik lagi kan. Lagipun sinar xray xbagus utk baby. Anak pun xde meragam..Masa tgh po po pn dia xde meneran mcm sembelit...

Then for second opinion, kami  p jmpa doctor lain plk.. This time kami p klinik pakar kanak-kanak. And guest what???? Doctor kata it is normal. Anak fully BF, warna najis pun normal, ank boleh kentut jer, anak x meragam, anak x menangis masa tgh po po. Nothing to worry even x po po smpai 14 hari. Pastu doctor bagitau xpyh bagi ubat paksa anak po po, x bagus utntuk usus baby.

Bagi ibu-ibu yg ada mslh yg sama dgn saya dan fully BF, jangan risau kalau anak x mau berak. Tapi kalau anak meragam, x buang angin, kena bawak p jmpa doktor la kn...And pasal doctor, saya suggest bagi ibu2 yg ada anak kecik ni, better bawak anak jmpa doctor kanak-kanak instead of doctor biasa.

Till we meet again..DAAAA



 
Images by Freepik