July 1, 2015

Ramadhan 2015

Salam Ramadhan semua!!!

Pejam celik buka tutup mata dh 15 hari dh kita berpuasa...Puasa tahun ni berbeza dgn thn lps sbb Lydia dh kuar dr perut mama...Agak mencabar bila kita fully bf baby bln puasa ni..dgn cuaca pns plk tu..mmg mencabar keimanan dan ketahanan...Dengar jer azan maghrib bila dpt mnum air mmg fuhh..lega betul..xmkn nasi pun xpe..kenyang dgn air jer.

Bila throwback hal puasa ni..teringat zaman puasa kt uni..Hari first puasa confirm berbuka kt bazar ramadhan je..Terover excited nk pusing bazar smpai msk waktu berbuka...and the best part is buka puasa kat masjid..makan ramai2 nasi dalam talam..lauk2 pn best jer..Terasa nikmat berbuka puasa tu...

Masa zaman kanak-kanak ribena plk..blk jer sekolah terus bukak peti ais..nk hlgkan panas..almaklum la rmh xde aircond...kalau boleh nk duduk dlm peti ais smpai waktu berbuka...

Apa pun..semoga ramadhan kali ini lebih bermakna..lebih baik dan segala amalan diterimaNya...Amin

Salam Ramadhan qareem dr saya sekeluarga..
Assalamualaikum.




May 10, 2015

#kunanta



Tetiba je lagu ni jd viral...so kita enjoy the melody and keep in our heart and soul what the song wants to convey...Keep spread the positive vibes in our life♥

April 21, 2015

Merdeka ('',)

Salam sejahtera
Dengan ini sukacita saya mengisytiharkan kemerdekaan diri ini dari berpantang!!!

Yeay..sudah tamat 40hari tempoh berpantang...Walaupun x berapa berpantang sgt..Second baby ni xleh nk strict sgt berpntg...xde nya nak jln control ayu ala2 model tgh catwalk kt runaway...nk bt sesuatu tu terkejar2 masa jer...makan pun dh mcm the flash mkn kalo ank2 merengek...

Second baby i dpt baby girl...alhamdulillah dpt sepasang...Nama diberi Lydia Umaira binti Mohd Amin...Punya la byk kali tkr nm seblm blh p dftr kt JPN...


I'm now officially big brother!!!

May u will be a good muslimah


Till then...sayonara!

March 12, 2015

Sakitnya!!!!!!

Assalamualaikum...Salam Khamis uolss!

Yes...mmg sakit teramat sakit beranak ni...Tapi sesakit mana pun..bila baby dah kuar..semua sakit pergi begitu saja..Ajaibnya perasaan itu hanya ibu-ibu yang mengerti...

Alhamdulillah..baby dh selamat melihat dunia...dah 5 hari dah...syukur semua selamat dan sihat sejahtera..no jaundice until today..hope xde la kena prolonged jaundice macam abgnya..

Selamat berpantang utk ibu2 ygs senasib dgn sy..dugaan betul berpantang musim panas ni...sabar je la kan...

meet my princess...still xde nama lg..
D.O.B : 8 March 2015
Weight : 3.1kg
Height : 52cm
T.O.B : 12.20 pm

January 29, 2015

Wean Off Breastfeeding

Assalamualaikum...Salam Jumaat!!!

Dah nak akhir bulan Januari dah..jap jer masa berlalu...Today i nak share how i manage to wean off bf..

21 november 2014 genaplah 2 tahun my lil prince..Dan special birthday present to eusoff plk dia xleh nk susu cap mama dah...bye bye to 'naknak' (itulah bhsnya kalo dia nk susu)

Sebelum nk cerai susu tu...mcm2 la tnya kawan2 yg dh berjaya weaning bf ni...ad yg srh letak bawang putih la..nescafe la..sirap la and ada yg siap jumpa mak bidan nk bg ank xnak menyusu bdn dh...

Before this..pernah la coba-coba nk main-main jer dgn eusoff..saja nak gurau-gurau manja..sy letak nescafe kt nipple..bila dia bf terasa la pahit..tp xberjaya pn...jap je dia xmau bf..pastu pahit pun pahit la..asal dpt susu...

Then..next strategi sy letak sirap..dia nk bf..tetiba tgk merah je..trs takut.. dia siap ckp mama sakit...mak ai..senang la plk xnk bg dia bf...Nak tdo malam tu agak berdrama jgk la..nk kena igtkan dia blk..agak susah jgk proses weaning bf eusoff ni sbb dia mmg xmau langsung botol...Susu putih dia mmg rejek..Nasi plk ikut mood dia..pastu agk fussy bab lauk pauk ni..sabar je la...

Sekarang dh 2 bln lbh dh eusoff x bf..Alhamdulillah..xde la demam bagai sebab rindu nk bf...Paling penting dalam nk wean off bf ni..papa abah ayah daddy abi perlu mainkn peranan..jgn 100 % serah bulat2 kat ibu je..kesian la kt ibu sorang ni...

Bagi ibu2 yg bakal akan sedang nk weaning bf ni..all d best..

January 22, 2015

Kali Kedua



Alhamdulillah..syukur kerana masih diberikan peluang oleh-Nya untuk bernafas di alam fana ini..
Happy 2015!!! Dah nak akhir januari baru nk wish..siput sedut betul!!hehe

2015 kami akan dikurniakan ahli baru..Insyaallah Mac nnt Ilham Eusoff akan jd abang..

Kali kedua pregnant ni pengalamannya sangat amat berbeza..First pregnancy saya menderita hyperemisis gravidarum..lbh krg mcm tu la kot ejaannya..dlm bhs yg lbh mudah morning sickness yang sgt teruk...Alhamdulillah kali kedua ni morning sickness biasa2 je...blh je masak..naik kete pn xpening...

Sape yg ms pregnant kena hyperem ni mmg azab xleh nk describe..sampai pernah rs serik nk pregnant lg...seksa betul bila xblh nk mkn...nk kerja pn x boleh.smpai kena ambik unpaid leave...nsb baik my ex boss sporting.

Untuk kali kedua ni...saya xleh mkn seafood...plg xblh nk bau nak telan ialah sotong...

Cabaran paling besar pregnant second baby ni sy still bf eusoff smpai la umo dia 2 thn..sebab mmg dh niat nk bf anak smpai 2 thn...masa eusoff ckp 2 thn sy pregnant lbh krg 6 bln...Alhamdulillah la berjaya jgk menyusu ank smpai 2 thn..Paling xlarat la ms bln puasa..dgn tgh mengandung..nk bf lg...mmg penat..eusoff plk xmau susu formula..air coklat je dia layan..nasi plk ikut mood dia..time mkn byk..ok la kan..kalo dia xnk mkn..haru la jgk...Insyaallah next entry i will story how i weaning eusoff from bf...

Pasal susu pulak..dulu xleh mn susu putih..yg flavor coklat je blh telan...kali kedua ni plk..terbalik kuang..segala flavor coklat xblh nk telan...baby no 2 ni nk jd snow white kot..nk yg putih jer....hehe

Now i'm in 33 weeks..7 weeks more to go...Mintak2 kali ni pun dipermudahkan segala urusan..amin...

Till then...assalamualaikum...

January 21, 2015

My Wordless Wednesday




Bismillahirahmanirahim....
Salam Rabu uolss...
I'm counting days..Semoga Allah permudahkan segala urusanku..amin!!!



our second baby!!!

 
Images by Freepik