January 29, 2015

Wean Off Breastfeeding

Assalamualaikum...Salam Jumaat!!!

Dah nak akhir bulan Januari dah..jap jer masa berlalu...Today i nak share how i manage to wean off bf..

21 november 2014 genaplah 2 tahun my lil prince..Dan special birthday present to eusoff plk dia xleh nk susu cap mama dah...bye bye to 'naknak' (itulah bhsnya kalo dia nk susu)

Sebelum nk cerai susu tu...mcm2 la tnya kawan2 yg dh berjaya weaning bf ni...ad yg srh letak bawang putih la..nescafe la..sirap la and ada yg siap jumpa mak bidan nk bg ank xnak menyusu bdn dh...

Before this..pernah la coba-coba nk main-main jer dgn eusoff..saja nak gurau-gurau manja..sy letak nescafe kt nipple..bila dia bf terasa la pahit..tp xberjaya pn...jap je dia xmau bf..pastu pahit pun pahit la..asal dpt susu...

Then..next strategi sy letak sirap..dia nk bf..tetiba tgk merah je..trs takut.. dia siap ckp mama sakit...mak ai..senang la plk xnk bg dia bf...Nak tdo malam tu agak berdrama jgk la..nk kena igtkan dia blk..agak susah jgk proses weaning bf eusoff ni sbb dia mmg xmau langsung botol...Susu putih dia mmg rejek..Nasi plk ikut mood dia..pastu agk fussy bab lauk pauk ni..sabar je la...

Sekarang dh 2 bln lbh dh eusoff x bf..Alhamdulillah..xde la demam bagai sebab rindu nk bf...Paling penting dalam nk wean off bf ni..papa abah ayah daddy abi perlu mainkn peranan..jgn 100 % serah bulat2 kat ibu je..kesian la kt ibu sorang ni...

Bagi ibu2 yg bakal akan sedang nk weaning bf ni..all d best..

No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik