March 8, 2014

Hyperemesis Gravidarum

Apa tu????? nak sebut pun berbelit lidah ni...



During my pregnancy i was suffered by this sickness. Senang cite la, hyperem ni morning sickness tahap extreme la. Nak makan minum pun xboleh...Asyik muntah jer..bila xboleh makan and minum, badan pun jd dehydrated..Solutionnya kena masukkan air berbotol-botol la..Makan ubat tahan muntah pun x berkesan.

Akibat tahap morning sickness yg teruk ini, saya ambik unpaid leave..Campur tolak MC lbh kurang 2 bulan lebih jgk x masuk opis. Awal2 disahkan pregnant, just muntah biasa jer..msuk 8 weeks i was admitted because hyperem...Kuar masuk wad, dapat MC..MC dah habis pn still xlarat nk bangun pegi opis..Bangun jer rasa pening and nk muntah...Memang suffer laa nk makan pun x boleh..Even minum air masak pun boleh kuar balik..Masuk 20 weeks baru OK cikit..Tapi still muntah if salah makan. 

Bila x boleh makan, mood kita pn down, rasa tertekan, nak nangis jer sbb perut lapar tapi x boleh makan. Baru la paham perasaan org yg xcukup makan ni macam mana and bila tgk org makan sdp jer, jeles betul!!!

When you face this kind of situation, you have to prepare and manage your emotion wisely and of cause support from your love one is the most important thing. Patient is the key to pass this test. If you not strong enough it will affect your baby.

What my husband told me if i refused to eat:
"Kalu saye anok, keno make la..make banyok..sayo toksey anok sayo kuruh"
      (nampak mcm take care psl anak lebih jer dari ibu yang mengandung ni)

Masa awal-awal pregnant mmg x rasa enjoy pn sbb rasa terseksa sangat..My life tottally upside down but when my baby started to kick me, i can feel his moving around inside of me, it was unexplained feeling and no word can describe it. Syukur Alhamdulillah diberi peluang pregnant and jadi ibu to our little caliph.

So, bakal-bakal ibu yang senasib dgn saya, banyak2 bersabar. Kalau muntah kuning ke hijau ke muntah berdarah ke and more than 10 times elok la pegi hospital. Dulu saya x percaya ada muntah color hijau, kuning, tapi bila dah terkena batang hidung sendiri baru tau betapa teruknya rasa muntah hijau kuning tu...

Sekian cerita saya.....
Assalamualaikum.



No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik