March 2, 2014

Pabila Anak Tak Nak Buang Air Besar

Assalamualaikum

Bertemu kita kembali sejak sekian lama menyepi..huhu..Actually mati idea nk coret apa...
So this time nk share pasal anak...Sekarang ni my son almost 16 months old and masa dia umo 5 months dia xnak po po la plk .Selang seminggu baru nk berak... Paling lama la almost 14 days jgk la baru dia po po..


Risau jgk la kan..nape la budak ni xnak berak.. Sembelit ke? ada masalah usus ke? Macam2 la bermain di fikiran ini...Tapi mengikut pengalaman my friends, it's OK because my baby is fully BF.It is normal if baby x po po lebih dari seminggu...

Untuk lebih kepastian, kami p bawak jumpa doctor jgk..Anak pertama kan, pengalaman pn xde plus setiap baby berbeza. First, kami p klinik kesihatan, doctor kat ctu suggest srh p xray, kalu still x po po dlm masa seminggu. dia takut ada masalah usus. Tapi my husband x nak xray sbb anak kecik lagi kan. Lagipun sinar xray xbagus utk baby. Anak pun xde meragam..Masa tgh po po pn dia xde meneran mcm sembelit...

Then for second opinion, kami  p jmpa doctor lain plk.. This time kami p klinik pakar kanak-kanak. And guest what???? Doctor kata it is normal. Anak fully BF, warna najis pun normal, ank boleh kentut jer, anak x meragam, anak x menangis masa tgh po po. Nothing to worry even x po po smpai 14 hari. Pastu doctor bagitau xpyh bagi ubat paksa anak po po, x bagus utntuk usus baby.

Bagi ibu-ibu yg ada mslh yg sama dgn saya dan fully BF, jangan risau kalau anak x mau berak. Tapi kalau anak meragam, x buang angin, kena bawak p jmpa doktor la kn...And pasal doctor, saya suggest bagi ibu2 yg ada anak kecik ni, better bawak anak jmpa doctor kanak-kanak instead of doctor biasa.

Till we meet again..DAAAA



No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik