January 29, 2015

Wean Off Breastfeeding

Assalamualaikum...Salam Jumaat!!!

Dah nak akhir bulan Januari dah..jap jer masa berlalu...Today i nak share how i manage to wean off bf..

21 november 2014 genaplah 2 tahun my lil prince..Dan special birthday present to eusoff plk dia xleh nk susu cap mama dah...bye bye to 'naknak' (itulah bhsnya kalo dia nk susu)

Sebelum nk cerai susu tu...mcm2 la tnya kawan2 yg dh berjaya weaning bf ni...ad yg srh letak bawang putih la..nescafe la..sirap la and ada yg siap jumpa mak bidan nk bg ank xnak menyusu bdn dh...

Before this..pernah la coba-coba nk main-main jer dgn eusoff..saja nak gurau-gurau manja..sy letak nescafe kt nipple..bila dia bf terasa la pahit..tp xberjaya pn...jap je dia xmau bf..pastu pahit pun pahit la..asal dpt susu...

Then..next strategi sy letak sirap..dia nk bf..tetiba tgk merah je..trs takut.. dia siap ckp mama sakit...mak ai..senang la plk xnk bg dia bf...Nak tdo malam tu agak berdrama jgk la..nk kena igtkan dia blk..agak susah jgk proses weaning bf eusoff ni sbb dia mmg xmau langsung botol...Susu putih dia mmg rejek..Nasi plk ikut mood dia..pastu agk fussy bab lauk pauk ni..sabar je la...

Sekarang dh 2 bln lbh dh eusoff x bf..Alhamdulillah..xde la demam bagai sebab rindu nk bf...Paling penting dalam nk wean off bf ni..papa abah ayah daddy abi perlu mainkn peranan..jgn 100 % serah bulat2 kat ibu je..kesian la kt ibu sorang ni...

Bagi ibu2 yg bakal akan sedang nk weaning bf ni..all d best..

January 22, 2015

Kali Kedua



Alhamdulillah..syukur kerana masih diberikan peluang oleh-Nya untuk bernafas di alam fana ini..
Happy 2015!!! Dah nak akhir januari baru nk wish..siput sedut betul!!hehe

2015 kami akan dikurniakan ahli baru..Insyaallah Mac nnt Ilham Eusoff akan jd abang..

Kali kedua pregnant ni pengalamannya sangat amat berbeza..First pregnancy saya menderita hyperemisis gravidarum..lbh krg mcm tu la kot ejaannya..dlm bhs yg lbh mudah morning sickness yang sgt teruk...Alhamdulillah kali kedua ni morning sickness biasa2 je...blh je masak..naik kete pn xpening...

Sape yg ms pregnant kena hyperem ni mmg azab xleh nk describe..sampai pernah rs serik nk pregnant lg...seksa betul bila xblh nk mkn...nk kerja pn x boleh.smpai kena ambik unpaid leave...nsb baik my ex boss sporting.

Untuk kali kedua ni...saya xleh mkn seafood...plg xblh nk bau nak telan ialah sotong...

Cabaran paling besar pregnant second baby ni sy still bf eusoff smpai la umo dia 2 thn..sebab mmg dh niat nk bf anak smpai 2 thn...masa eusoff ckp 2 thn sy pregnant lbh krg 6 bln...Alhamdulillah la berjaya jgk menyusu ank smpai 2 thn..Paling xlarat la ms bln puasa..dgn tgh mengandung..nk bf lg...mmg penat..eusoff plk xmau susu formula..air coklat je dia layan..nasi plk ikut mood dia..time mkn byk..ok la kan..kalo dia xnk mkn..haru la jgk...Insyaallah next entry i will story how i weaning eusoff from bf...

Pasal susu pulak..dulu xleh mn susu putih..yg flavor coklat je blh telan...kali kedua ni plk..terbalik kuang..segala flavor coklat xblh nk telan...baby no 2 ni nk jd snow white kot..nk yg putih jer....hehe

Now i'm in 33 weeks..7 weeks more to go...Mintak2 kali ni pun dipermudahkan segala urusan..amin...

Till then...assalamualaikum...

January 21, 2015

My Wordless Wednesday




Bismillahirahmanirahim....
Salam Rabu uolss...
I'm counting days..Semoga Allah permudahkan segala urusanku..amin!!!



our second baby!!!

 
Images by Freepik