May 16, 2014

Makan Angin: Pulau Perhentian Episod 2

HELLO THERE!!!!

Ok...mari kita sambung cerita EPISOD 1  pasal Pulau Perhentian...Dah setel hal bilik..terus masuk bilik..rehat-rehat jap, solat and refresh diri...Untuk bilik ni, jgn berangan la ada peti ais, kettle, or TV plasma bagai...sorry ye buk ngak ada...mostly resort kat Long Beach ni for backpackers, so no fancy room la..Kalau nak bilik yang comfortable, mahal la ckit..Kat Perhentian Kecil ni xleh demand la nak bilik 5 star punya...So bagi yang nk lebih keselesaan boleh la pegi Perhentian Besar...Lagipun elektrik kat cni sebelah siang xde, after 7pm baru ada (just a few resorts and kedai jer ada letrik 24 jam). Line telefon plk mcm chipsmore (i am MAXIS user kalau CELCOM xsure mcm mn)...And bagi sesiapa yang tak boleh hidup tanpa internet, no worries coz kat cni ada CC tp caj per hour is 15 hinggit..bapak mahaiii...Ada jer kedai yang ada wifi tapi sebelah malam je boleh guna..siang kedai tu xde letrik...Nak ngomen ckit psl resort yang kami stay ni..Apa yang x best pasal D'Rock Garden ni kena naik turun tangga..bagi yang bujang OK la..ni kami yang ada anak ni memang leceh la..Penat dukung anak tau...

ini budak mmg hobinya suka org dukung
Dah puas rehat hilangkan lenguh, it's mandi laut time!!!Panas-panas pun my husband so excited nak berenang-renang mcm ikan...Even si kecil ni pun tak hirau dah panas ke tidak, asal boleh main air jer..Tapi sebelum main air, kite top up dulu perut...Makanan kat cni memang mahal la..nasi goreng pun plg murah RM10..air mineral botol besar plk RM 4..So, sebelum naik bot tu, sila lah bawak bekal banyak2..bawak duit banyak-banyak sebab kat cni xde ATM machine.



kami sedondon gitu
syoknya main ayak laut




Bagi yang x ambik pakej, no worries, kat cni macam-macam activity ada, just prepare the money je.


Dah puas hati mandi manda, kami plan nak pegi hiking kat kincir angin..Nak pegi ke sana kena ambik taxi...kelasss kan ada taxi gituw kt cni..tp taxi boat laa..tambang nk pegi sana RM10 sehala.



Taxi driver tu bgtau kat cni view cantik..sayangnya kincir angin tu x berpusing..kabel kena curi...Seribu kali sayang bila kitaorang sampai kt ctu, kena panjat tangga kayu (refer pic atas)...Quite risky la nak panjat dengan anak ni..Malang tak berbau..So baik beringat sebelum kena..Structure asal dah runtuh and maybe xde bajet nak repair kot sebab taxi driver tu bgtau dah lama dh terbiar macam tu jer. Terbatas jugak la activity bila bawak anak kecil bercuti tempat macamni...

Penat kot nak hiking sampai atas tu





Wajah sayu pabila terpaksa patah balik
Nanti awak dah besar la kita dtg cni blk..boleh hiking sama2


Kami tak balik Long Beach pun, tapi singgah kat Kampung Nelayan. Kat cni ada sekolah, masjid, balai polis pejabat pos and beberapa lagi kemudahan yang lain. Orang bgtau kat cni mknan murah. Alang-alang dah ada kat cni, tapau la dinner untuk mlm ni.


                                                 


Bagi sy, xde apa yang menarik pun kat cni..biasa-biasa je...Balik Long Beach sambung terjun laut plk...Sunset xsempat tgk pun si anak meragam nak tido...Malam tu mmg stay kt bilik jer, anak pun syok tdo smpai pagi besoknya...Penat main air la tu.


Kete pasir



Bersambung di lain episod plk la ye...and next entry will story psl snorkeling.. Till we meet again..Daaa
Thank you for reading (n_n)

No comments:

Post a Comment

 
Images by Freepik